Powered by KultuNaut

Oplev Greve

'Jordens indre' - Folketeatret
Hvor: Portalen, Greve Teater- & Musikhus , Portalen 1, Greve
Hvornår: Onsdag den 6. november 2019, kl. 20.
Afstand:
Pris: (Entré: 142-192 kr)

Hun var stort set ene kvinde i en akademisk mandeverden i midten af 1900-tallet, selvom det kan synes længe siden, kan mange kvinder stadig spejle sig i hendes oplevelse.

I 1936 påviser hun, at jorden har en fast, indre kerne. Hun udgiver en artikel med sin opdagelse, men anerkendelsen udebliver. Inge tvivler på sig selv; hvis det virkelig kan passe, det hun har opdaget, så MÅ der jo være en mand, der har opdaget det før hende!

Iben Hjejle spiller denne usædvanlig kvinde, som både kæmper med det danske forskermiljøs fordomme en nagende tvivl på egne evner. Hendes forskning er henlagt til fritiden i sine "fritidssysler" med seismologien, observerer hun nogle jordskælvsbølger, der ikke stemmer overens med den hidtidige antagelse af, at jordens indre er flydende.

I Jordens indre tager vi os den dramatiske frihed at lade Niels Bohr, spillet af Jesper Lohmann, repræsentere de mandlige kolleger, som modarbejdede Inge på dansk jord. Inge har et skarpt blik på selvovervurderende mænd, så hun Bohr har deres kampe.

Anerkendelsen kommer fra uventet side. I det store udland har man lagt mærke til hendes opdagelse, hun inviteres til USA, hvor hun slår sig ned som underviser forsker. Hun møder så den velansete forsker Harold Jeffreys, spillet af Troels Malling, med hvem hun indleder et livslangt venskab en forelskelse. Inge forbliver dog ugift uden anden tilknytning til familie- kvindelivet end sin søster Harriet (Laura Bro) dennes stuepige (Roberta Hilarius Reichardt).

Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig, skrev sin sidste videnskabelige artikel da hun var 99 år gammel. Hendes forskning var banebrydende, alligevel er hun stort set ukendt i Danmark. Først i 2017 fik hun i København et anerkendende monument, placeret på Frue Plads, ved siden af en buste af Niels Bohr.

Jordens indre er en del af Folketeatrets forestillinger om kendte, danske kultur-personligheder; sidst var det Liva Weel, der var omdrejningspunktet i forestillingen Liva i sæson 17/18.

Instruktion: Victoria Meirik

Scenografi: Rebekka Bentzen

Dramaturgi: Geir Sveaass, Ninette Mulvad

Medvirkende: Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Troels Malling, Roberta Hilarius Reichardt


Tilføj til huskeliste Vis på kort Rutevejledning
Tilpas kortetVis på kortet