Powered by KultuNaut

Oplev Greve

Foredrag: Kampen om Centraleuropa
Hvor: Karlslunde Bibliotek , Karlslunde Parkvej 11, Karlslunde
Hvornår: Mandag den 7. oktober 2019, kl. 19.
Afstand:
Pris: (Entré: Standardbillet 40 kr)
Arrangør: Greve Bibliotek.

Historiker og journalist Vibe Termansen har netop udgivet bogen Kampen om Centraleuropa. I aftenens foredrag fortæller hun historien om hvordan Centraleuropa blev til, da Første Verdenskrig sluttede, og hvordan vi kan forstå den splittelse mellem øst og v.

For 100 år siden, da Første Verdenskrig sluttede, opstod ti nye stater ned midt gennem Europa, men det var ikke på forhånd givet, hvordan de gigantiske, centraleuropæiske landmasser skulle organiseres.

Burde de præges af tysk kultur, tysk arbejdsmoral, tysk økonomi og tysk historie, til alles bedste, natürlich, uden smålig skelen til hvad de andre implicerede folkefærd måtte mene om det? Eller burde der tværtimod oprettes et bælte af selvstændige, demokratiske bufferstater, mellem de evige aggressorer Tyskland og Rusland? Eller hvad med et gigantisk, polskdomineret, multinationalt rige mellem Østersøen og Sortehavet for effektivt at stække Rusland (og lige så effektivt at styrke Polen?).

I dag er der igen opstået tvivl om, hvor i Europa Centraleuropa hører til. De liberale ledere i Vest frygter, at regeringerne i Polen og Ungarn gør EU svag og splittet ved at forbryde sig mod de fælles værdier (demokrati og retsstat). I Warszawa og Budapest hævder magthaverne derimod, at de beskytter de ægte, europæiske værdier mod det dekadente, homoseksuelle, sekulære, vegetariske, cyklende, migrant- og terroristfyldte Vesteuropa.

Historiker og journalist Vibe Termansen er netop vendt hjem fra en stilling på Den Danske Ambassade i Warszawa, og hun vil i aftenens foredrag, på Karlslunde Bibliotek, klæde os på til bedre at forstå den aktuelle situation i Centraleuropa netop nu.

Foto: Ari Zelenko


Tilføj til huskeliste Vis på kort Rutevejledning
Tilpas kortetVis på kortet